Termékek keresése

Népszerű eladások

  • Hammer gél
    Hammer gél

    Hipergyors energia akár 45-50 percig Hozzáadott cukor mentes Finom,...

    690 Ft‎

Információ

Legutóbbi bejegyzések

Egészséges és különleges gabonafélék, amiket imádni fogsz!

2499 Megtekintés 0 Lájk

Unod már a búzából készült ételeket és egy kis változatosságra vágysz? Ismerd meg és építsd be étrendedbe az alábbi alternatívaként szolgáló gabonaféléket. Előre szólunk, fogsz néhány különbséget tapasztalni.

A szénhidrátoknak különösen nagy szerepe van az energiaraktárak feltöltésében. Ők adják az energiát az izmoknak, az idegrendszernek, sőt még a zsíranyagcseréhez is hozzájárulnak. Ahhoz, hogy megfelelő állóképességet tudj felmutatni az edzéseken és a versenyek alkalmával, de akár a mindennapi életben is, az elfogyasztott kalóriák körülbelül 50-60%-ának teljes értékű szénhidrátokból kell származnia (hüvelyesek, zöldségek, gyümölcsök, teljes kiőrlésű gabonák).

Amennyiben tapasztaltál már kellemetlen tüneteket búza alapanyagú ételek elfogyasztása után, tudnod kell, hogy ez nem véletlen egybeesés. A legelterjedtebb gabonaféle fogyasztása számos olyan egészségügyi problémát idézhet elő, mint az emésztési rendellenességek, csont és ízületi károsodás, depresszió, fejfájás. Ahhoz, hogy ezeket a teljesítményromboló hatásokat elkerüljük, vegyünk példát azokról az élsportolókról, akik – néhányan annak ellenére is, hogy nem diagnosztizálták őket gluténérzékenységgel – felváltják a búzát más, egészségesebb alternatívával. Vess egy pillantást ezekre a tápanyagban gazdag és ízletes opciókra!

Amaránt vagy disznóparéj – Az ókorban az aztékok által használt gabona tulajdonképpen egy proteinbomba. Kiváló forrása az olyan esszenciális aminosavaknak, mint a lizin (izmok felépítésében és regenerációjában fontos) és a metionin (kéntartalmú fehérjeépítő aminosav). Az amaránt könnyen emészthető, gluténmentes, gazdag kálium- és vasforrás. Mivel háromszor nagyobb a rosttartalma, mint a búzának, a székrekedés megelőzésében, kezelésében is hatásos. A számos kiváló tulajdonsága miatt a vegetáriánus étrend egyik alapja lehet. Elkészítéséhez főzd meg (így egy ízletes rizsféleséget kapsz), használd köretként, add hozzá a levesekhez, vagy pattogtasd ki egy serpenyőben. Csak élvezd nyugodtan az esti filmet, hiszen ha ilyen a nassolnivalót választasz, nem kell aggódnod az egészséged megőrzése miatt.

Árpa – A szuperételnek is nevezett árpa számos hasznos tulajdonsággal rendelkezik. Rosttartalma magas, megfelelő forrás a szívvédő niacinnak és a tokotrienoloknak (mely az E-vitamin hatásos formája). Habár az árpa nem gluténmentes, rendkívül alacsony a glikémiás indexe, mindössze 22, szemben az 50-es barnarizs és a 60-as csemegekukoricáéval. (A mindennapi étrendünkben az alacsony glikémiás indexű ételek a legkedvezőbbek, hiszen nem növelik ugrásszerűen a vércukorszintet.) Keverd össze dióval és fogyaszd reggelire vagy különleges köretként! Ezenkívül kenyér tésztájához, levesekhez vagy salátákhoz is hozzáadhatod. Ha lehetséges válaszd az árpakását, hiszen ebben a formában értékesebb, mint az árpagyöngy.

Quinoa – Habár nem valódi gabona, a gluténmentes quinoa magas rosttartalmú és hasznos forrása olyan ásványi anyagnak, mint például a vas. Tartalmazza mind a kilenc esszenciális aminosavat, ezáltal teljesértékű fehérjeforrásnak minősül, habár proteintartalma elmarad a húsokban, tojásban és a hüvelyesekben található mennyiségtől. A quinoa jelentős antioxidáns-forrás, valamint a különböző kutatások gyulladáscsökkentő hatását is kimutatták. Használhatod saláták, reggelik készítéséhez, kombinálhatod tojással, hússal vagy zöldségekkel, valamint köretként is fogyaszthatod. Talán meglepő, de már tészta formájában is elérhető.

Hajdina – Ő is büszkélkedhet a teljesértékű fehérjeforrás jelzővel (tartalmazza mind a kilenc esszenciális aminosavat) ráadásul gluténmentes. Főként a izomszövetek regenerálódásához és növekedéséhez szükséges lizinben gazdag. Magas élelmirost tartalma miatt relatívan alacsony a glikémiás indexe GI=54. Az étkezések után segít stabilizálni és visszaszorítani a vércukorszintet, mely kulcstényező a diabétesz és az elhízás megelőzésében. Kutatások kimutatták, hogy koleszterinszint csökkentésében is szerepet játszhat. Még mindig nem győztünk meg? Pedig a B-vitaminok széles skálájával, antioxidánsokkal és metioninnal is ellátja szervezeted. A tradícionálisan Kínából és Tibetből származó gabonát manapság levesekhez, ízletes palacsintákhoz, desszertekhez vagy zöldséges ételek töltelékeként használhatjuk.

Köles – Meg fogsz lepődni, hogy ennek a manapság elfeledett gabonának mennyi előnyös tulajdonsága van. Kiváló B-vitamin forrás, ami nem csak a fáradtság érzését enyhíti, de a szaruhártya (bőr, haj, köröm) állapotát is javítja. Olyan ásványianyagokat tartalmaz, mint a réz, mangán, foszfor és a magnézium. Gazdag fehérjeforrás, sőt olyan esszenciális aminosavat is tartalmaz, amely a szerotonin-szintet növeli. Figyelem, instant boldogságforrás! A köles gluténmentes, használhatod kenyér tésztájához, reggelikhez vagy akár köretként is. Elkészítése nagyon egyszerű, fedő alatt 15-20 perc alatt megfő, viszont ne feledkezz meg az alapos tisztításáról, mielőtt vízbe helyezed. Megjegyzés: A köles hátulütője, hogy a pajzsmirigyműködést negatívan befolyásolhatja, így ha amúgy is pajzsmirigy-alulműködésed van, fogyaszd mértékkel.

Mindenki szereti a változatosságot. Hidd el, ha belecsempészel néhányat az étrendedbe a fent említett gabonák közül, számos pozitív hatást fogsz tapasztalni. Ne csodálkozz, ha azt érzed több energiád van, kevesebb fájdalmat érzel, emésztési gondjaid javulnak, sőt még a hosszútávú versenyeket is jobban bírod.

Tegyél egy próbát!

 

Írj hozzászólást

Viszonteladóink

VISZONTELADÓINK

PARTNER KERESŐ

ÜZEMANYAG CSOMAGOK

VÁSÁROLD MEG MOST!

ITT KEZDD EL

AZ ELSŐ LÉPÉSEK

ENDURANCE NEWS

OLVASS ÉS TÁJÉKOZÓDJ

HAMMER BLOG

TANULJ MOST