Termékek keresése

Népszerű eladások

 • Hammer gél
  Hammer gél

  Hipergyors energia akár 45-50 percig Hozzáadott cukor mentes Finom,...

  690 Ft‎

Információ

Legutóbbi bejegyzések

Jelenlegi támogatói időszakban, vásárlóink által felajánlott összeg összesen:

2 531 Ft‎

A CAP programról és az aktuális támogatottakról részletesen az alábbi oldalon olvashatsz!


Elektrolit feltöltés

3893 Megtekintés 0 Lájk

(Az alábbi cikk az "The Endurence Athlete's GUIDE to SUCCESS" című kiadvány tartalmából jelent meg. Mely teljes terjedelmében, angol nyelven ezen a LINKEN érhető el.)

Miért olyan fontos, és hogyan csináld jól?

Bár mindenkinél különböző, de egyaránt fontos

 1. Az elektrolitszükséglet még a kalória- és folyadékigénynél is nagyobb változatosságot mutat egyénenként. Sőt ez függ leginkább az időjárási körülményektől.
 1. A szükséges mennyiséget az időjárási körülmények, az edzés hossza és intenzitása függvényében kell meghatároznod. Jegyezd fel az alkalmazott mennyiséget és a meghatározó tényezőket minden edzés alkalmával és hamarosan tisztában leszel vele, hogy neked mi működik a legjobban!
 1. Bármit is használsz, győződj meg róla, hogy az elektrolitok széles skáláját tartalmazza, ne csak nátriumot és káliumot!
 1. Figyelj rá, hogy az étrended ne tartalmazzon sok nátriumot! A számos egészségkárosító hatás mellett a nátriumban gazdag étrend miatt a terhelés alatt gyorsabban csökken a nátrium
 1. Azt ajánljuk, hogy kezdésnek próbálj ki 1-3 Endurolytes kapszulát óránként
 1. Könnyebb, kisebb intenzitású edzéseknél elegendő lehet a HEED-ben található elektrolitmennyiség
 1. Soha ne használj sótablettákat! SOHA!

 

Bevezetés

Az elektrolitok úgy működnek, mint a motorolaj a kocsidban - nem a motort hajtják, de nagy szükség van a jelenlétükre, hogy minden simán működjön. Az emésztő-, szív- és érrendszer, az izomműködés és az idegrendszer megfelelő működése is az elektrolitok megfelelő arányától függ.

 

Az izomgörcsök leggyakoribb oka a nem megfelelő hidratáció és/vagy a helytelen elektrolitpótlás. Természetesen senki nem akar görcsökkel küzdeni az amúgy is megterhelő verseny közben. Mikor elkezdesz görcsölni, az tulajdonképpen a tested segélykiáltása: "hé, kezdek kifogyni! Ha nem töltesz fel azonnal elektrolitokkal, akkor leállok." Ez olyan, mint a motorolaj-szintet jelző lámpa; nem szívesen látod villogni.

 

Ez hasonló ahhoz, hogy valószínűleg nem vársz addig, míg elszédülsz mielőtt újratöltesz, nem várod meg a dehidratáció állapotát, mielőtt folyadékkal látod el magad, és nem vársz az elektrolitpótlással az első görcsökig sem.

 

Ebben a részben mélyebben bemutatjuk az állóképességi frissítés eme gyakran elhanyagolt vagy félreértett tényezőjét. Meg fogod érteni, hogy miért nem működnek a sótabletták, és miért az Endurolytes tabletták a legcélravezetőbb megoldások az elektrolitszükséglet fedezésére.

 

A helyes állóképességi frissítés nem csupán a kalóriák és folyadékok helyes arányú beviteléről szól, fontos összetevője a következetes és helyes arányú elektrolitpótlás is. Az elektrolitszükséglet mutatja a legnagyobb változatosságot a sportolók között, sőt még egyénen belül is (a körülmények függvényében), tehát többet kell edzésen kísérletezned a megfelelő adag és arány megtalálásához, hogy valóban a neked legoptimálisabb tervet tudd elkészíteni.

Mik azok az elektrolitok? Miért van szükségem rájuk?

Az elektrolitok olyan kémiai anyagok, melyek elektronikus töltéssel rendelkező részecskéket (ionokat) alkotnak a testfolyadékokban. Ezek az ionok elektromos energiát szolgáltatnak az olyan folyamatokhoz, mint az izomösszehúzódás vagy az idegimpulzusok. Számos testen belüli funkció az eletrolitok mennyiségétől és arányától függ, tehát az optimális sportolói teljesítményhez elengedhetetlen a megfelelő ásványi anyag ellátás.

 

Számos sportoló elhanyagolja a következetes elektrolitbevitelt, mert nem szokott problémájuk lenni az izomgörcsökkel. Ha esetleg eddig olyan szerencsés voltál, hogy nem tapasztaltál fájdalmas, kellemetlen görcsöket, akkor is biztosítanod kell tested számára a folyamatos és minőségi elektrolitpótlást. Miért? Mert az ásványi anyag visszatöltésének nem csak a görcsök megelőzése a szerepe, hanem a megfelelő feltételek biztosítása a szervezetben lévő folyamatokhoz. A görcsökkel jelzi a tested, hogy elfogytak az elektrolitok. Amikor ezt a pontot eléred, a szervezetedet komolyan veszélyzteted egy ideig. Jusson az eszedbe, ahhoz, hogy probléma mentesen teljesíts a versenyen ugyanúgy, ahogy nem szabad addig várnod az üzemanyag-feltöltéssel és folyadékpótlással, míg elkezdesz szédülni vagy dehidratált leszel, a görcsöket sem szabad megvárnod az eletrolitpótláshoz! A követekezetes ásványi anyag visszatöltése legalább olyan fontos mint a folyadék- és kalóriapótlás.

 

Mi a helyzet a sótablettákkal?

A sótabletták nem jöhetnek szóba a frissítés megtevezésekor a következő okok miatt:

 1. Csak kettő elektrolitot biztosítanak a nátriumot és a
 2. Használatukkal könnyen túladagolhatod a nátriumot, mely megborítja a tested összetett szabályozó mechanizmusait.

Olvasd el a részletes magyarázatot a cikkben!

 

Elég ha csak sótablettát használok?

A sótabletták szóba sem kerülhetnek az állóképességi frissítéskor a fent említett kettő ok miatt. Mindkettőt fontos megértened, és mindkettőről lesz szó a későbbiekben, de most nézzük a másodikat részletesebben!

Túlságosan sok sportoló szenved feleslegesen a kezek és lábak kellemetlen duzzanatától a hosszútávú edzések közben, mely a túl sok nátriumot tartalmazó sótabletták vagy egyéb elektrolitkészítmények használata miatt víz visszatartás következménye. A szervezetnek hatékony folyamatai vannak a nátriummennyiség szabályozására és átcsoportosítására. A túlzott bevitel viszont megzavarhatja ezeket az összetett folyamatokat. Az izzadsággal nagy mennyiségű nátrium távozik, melyet testszerte hormonális receptorok észlelnek. Habár a gyors nátrium visszatöltés semlegesíti a rendszert, a túlzott folyadékfogyasztás miatt csökken a nátrium koncentrációja. A magas nátriumtartalmú étrend-kiegészítés ellentmond a szérum elektrolit-szint természetes fiziológiai szabályozásának, és amint a test észleli a megnövekedett nátriumszintet (mely sós ételekból, sótablettákból származnak) az aldoszteron hormon értesíti a vesét, hogy függessze fel a nátrium szűrését és visszaforgatását. Ehelyett a vese nátriumot választ ki; a vazopresszin hormon pedig túlsúlyba kerül és folyadék-visszatartást idéz elő. Míg a nátrium túlzott bevitele ideiglenesen megoldhatja a nátriumhiányt, folyamatosan ilyen protokollt követve számos olyan problémát idézhet elő, mint a megnövekedett vízháztartás, duzzanatok, ödéma és a végtagokban megnövekedett vérnyomás is előfordulhat. Ezek mind gátolják a jó teljesítményt. Ha bármikor is érezted az edzésed után, hogy fel van duzzadva a lábfejed, bokád, kezed, csuklód, vagy a szemed alatt és az arcodon puffadtságot észleltél, nagy az esélye, hogy túlzásokba estél a nátriumbevitelt illetően.

 

Az az igazság, hogy az emberi testnek csak egy csipetnyi sóra van szüksége a normális működéshez. Körülbelül 500 mg nátriumra van szükségünk naponta, mely sportolók esetén 2000 mg is lehet, de még ez is fedezhető természetes, nem feldolgozott ételekkel. Sajnos egy átlagos amerikai ember 6000-8000 mg sót fogyaszt naponta, jóval a megengedett maximális érték felett (2300-2400 mg/nap). Egy átlagos sportoló legkevesebb 8000 mg nátriumot tárol a szövetekben, melyekhez terhelés közben hozzáfér. Másszóval már rendelkezésre áll az a nátriummennyiség, melyre a testednek szüksége van a folyamatos működéshez. Ezen felül a szervezetednek összetett és hatékony folyamatai vannak a nátriumszint mérésére és visszaforgatására a vérbe, mely a homeosztázist segíti elő. Pótolnod kell edzés közben a nátriumot, de figyelned kell a helyes mennyiségre, ami összhangban van tested működésével. * Az Amerikai Betegségmegelőzési Központ 2009-es ajánlása szerint egy átlagos embernek 20 éves korától kezdve korlátoznia kell a napi nátriumbevitelt 1500 mg-ra, hogy megelőzze vagy csökkentse a magas vérnyomást.A nátrium egyensúlytalan jelenléte a teljesítmény romlásához vezet

 

A mi tapasztalatunk

Az alábbi jellegzetességeket figyeltük meg az állóképességi sportolók között, akik a nátrium egyenlőtlen eloszlása miatti tünetelet tapasztalták:

 

 1. Az étkezéssel bevitt nátrium mennyisége meghaladta a 6000 mg/nap értéket.
 2. A folyadékbevitel meghaladta a 830ml-t óránként a sportolás közben.
 3. 300 kalóriával többet fogyasztottak a kelleténél.
 4. Nem akklimatizálódtak megfelelően a meleg időjáráshoz, amihez legalább a táv 60%-ának megfelelő edzés teljesítése lett volna szükséges a verseny körülményeihez hasonlóan.

 

Mi a teendő?

A következő módon csökkentheted a teljesítményromboló problémákat, melyek a túlzott nátriumbevitelből fakadnak:

 

 1. Csökkentsd az étkezéssel bevitt nátrium mennyiségét legalább 2300 mg-ra naponta! Ez nem csupán a teljesítményedre, de az egészségedre is pozitív hatással
 1. Korlátozd az edzés közbeni folyadékbevitelt 590-740 ml-re óránként!
 1. A megfelelő mennyiségű kalóriát fogyaszd el edzés közben. Ez átlagosan 240-280 kalória óránként vagy ennél
 1. Eddz két vagy három hétig a versenynek megfelelő hőmérséklet és páratartalom mellett az optimális akklimatizáció miatt!

 

Megjegyzés

A sós ételek vagy a sótabletták nem oldják meg a dolgot, mikor elektrolitpótlásra kerül a sor. Ezek helyett alkalmazz alacsony nátriumtartalmú diétát, mely által kiegyensúlyozott módon tudod segíteni a szervezeted természetes enzim- és hormonszabályozó folyamatait. Egy olyan termékre van szükséged az edzések közben, mely összetett elektrolit-profilt tartalmaz, és ami nem bolygatja a test folyamatait.

 

A magas nátriumbevitel egészségügyi következményei

Nem csupán egészségetelenek a magas nátrium menniységet tartalmazó étrendek, de aki többet visz be a kelleténél, annak nagyobb arányban is választja azt ki a szervezete edzés közben. Valószínűleg tudod, a nátrium szomjúságot generál, mely hatására több folyadék fogyasztasz a kelleténél. Egyáltalán nem teljesítményfokozó forgatókönyv.

 

Pótolnom kell, amit kiizzadtam?

Egyszerű olyan terméket összeállítani, mely a kiizzadt mennyiséget veszi alapul, aztán eladni a tudatlan sportolóknak olyan mottóval, hogy "ez pont annyi, amennyit kiizzadsz". Néhány gyártó így csinálja. Sajnos ezzel elég sok probléma van, hiszen az elektrolitszükséglet nagyon különböző lehet egyénenként, és mivel a test nem képes hatékonyan visszapótolni és feldolgozni az elhasznált mennyiséget intenzív terhelés alatt. Az elvesztett elektrolitok nem pótolhatóak ugyanannyi elektrollittal.

A test legjobb esetben is az egyharmadát tudja hatékonyan visszatölteni az edzés közben felhasznált mennyiségnek. Ez a kalóriára, folyadékra és elektrolitokra igaz. Amennyiben ugyanannyi folyadékot töltesz vissza, mint amennyit elhasználsz, akkor túlságosan felhígul a rendszer, hiponátrémia vagy vízmérgezés léphet fel. Emellett a gyomrod is lázadni fog, melynek hasfájás és hasmenés lehet a következménye. Ehhez hasonlóan, ha elektrolitokból is ugyanazt a mennyiséget akarod visszatölteni, a hormonális receptorok működése folyamán olyan problémák léphetnek fel, mint a gyomorbaj, ödéma, izomgörcsök.

 

Gondolatok a nátrium visszaszorítása nyomán

 "A nátrium fogyasztását korlátozni kell. A kutatások kimutatták, hogy a rendszeres 2300 mg/nap-ot meghaladó bevitel pangásos szívelégtelenséghez, ödémához, magas vérnyomáshoz, izommerevséghez, izületi gyulladással járó csontbetegséghez, csontritkuláshoz, premenstruációs szindrómához, májelégtelenséghez, fekélyekhez, hályogokhoz vezethetnek."

William Misner, Ph.D. - Kutatási és termékfejlesztési vezető

 

Ahogy a "Kevesebb, több - a frissítés helyes módja" című cikkben is hangsúlyoztuk, a megfelelő frissítés célja (a kalóriák, a folyadékok és az elektrolitok esetében) nem az, hogy visszapótoljuk az elvesztett mennyiséget, hanem hogy annyival lássuk el testünket, amit hatékonyan fel tud dolgozni. Bill Misner, Ph.D. szerint "Lásd el testedet 30-40%-kal, mégha 110%-ért kiált is!" Mikor az edzés közbeni kalória-, folyadék- és elektrolittöltésről van szó, ez egy abszolút helyes protokoll, amit követhetsz. Minél közelebb jársz ehhez, annál nagyobb esélyed van a sikerre.

 

Edzés előtti sófeltöltés? Rossz ötlet!

Egy dietetikus által írt cikkben az szerepel, hogy "növeld meg a nátriumbevitelt azzal, hogy 3-4 g nátriumot viszel be a rajtot megelőző 12-24 órában!", melyet már számos sportoló alkalmaz.

Ami a legbosszantóbb ebben az ajánlásban, hogy egy laikus azt gondolja, hogy mivel a cikket egy szakértő írta, így biztosan követendőek a tanácsai. Amúgy is túl sok sót fogyasztunk, de ilyen cikkek hatására még meg is növeljük azt tévesen. A cikkben az is szerepel, hogy közvetlenül a rajt előtt is vigyünk be nátriumot. A kérdés az: "Valóban ez a biztonságos és egészséges megoldás?"

A cikk számos forrást tartalmaz, melyek erősítik az ajánlottakat:

 • Eichner, E.R. "Genetikai és egyéb tényezők, melyek meghatározzák a kiizadt nátrium mennyiségét." Current Sport Medicine Reports 7.4 Supp 1(2008): 236-S40.

Észrevétel: A mi értelmezésünk Eichner kutatásával és konklúziójával kapcsolatban az, hogy minél több a nátriumbevitel a verseny előtti időben, annál jobban gátlódik a plazma aldoszteron szintje, mely nagyobb arányú nátriumveszteséghez vezet a verseny közben. A mi álláspontunk, hogy a homeosztázis fenntartása érdekében, a test természetes folyamatainak támogatásáért a 2300 mg/nap vagy annál kevesebb mennyiségű nátrium bevitele javasolt.

Megjegyzés: A több nátrium bevitele az étrenden keresztül, több nátrium vesztéséhez vezet edzés közben.

 

 • Murra, R. and L. Kenney, "A nátrium-egyensúly és az edzés." Current Sports Medicine Reports 7.4 Supp. 1 (2008): S1-S2.

Észrevétel: A mi álláspontunk szerint a 2300 mg/nap-ot meghaladó nátriumbevitelkáros hatással lehet a szabályozó rendszerek érzékenységére, az 5800 mg/nap mennyiségnél pedig az egész populációra vonatkozó káros hatások jelentkeztek.

Megjegyzés: Tartsd a napi nátriumbeviteledet 1500-2300 mg között, hogy ne tedd próbára az aldoszteron működését, és segítsd vesét a homeosztázis fenntartásában.

 

 • Stachenfeld, N.S, "A nátriumpótlás akut hatásai a szomjuságra és a szív- és érrendszeri funciókra." Current Sports Medicine Reports 7. 4 Supp. 1(2008): S7-S13.

Észrevétel: Az emberi test érzékenyen tudja mérni a homeosztázishoz szükséges elektrolit egyensúlyt. Emiatt azt javasoljuk, hogy kis mennyiségekben pótold a folyadékokat és elektrolitokat, hogy segíthesd megelőzni a terhelés közbeni veszteségeket!

  

Hogyan szabályozza a test a nátrium szintjét?

Az aldoszteron egy olyan hormon, amely szabályozza a nátrium szintjét és elhelyezkedését a szervezeten belül. Mikor a nátrium szintje túl alacsony lesz izzadás vagy vizeletürítés miatt, aldoszteron szabadul fel, mely arra ösztönzi a vesetubulusokat, hogy rezorpcióval növeljél a vér nátriumszintjét. Egyszerűbben leírva a szervezetnek összetett és hatékony folyamatai vannak a nátrium szintjének ellenőrzésére, átcsoportosítására és tárolására.

A túlzott nátriumbevitel visszatartja a szérum aldoszteront, míg az alacsony nátriumbevitel megemeli a vér aldoszteron szintjét. Másszóval a túl sok nátrium bevitele (melyet étkezés vagy üzemanyag útján viszel be) gátolja és semlegesíti az aldoszteron nátriumszabályozó (és visszatartó) képességét, ezáltal még több nátrium vész el. A kevés nátriumot tartalmazó étrend és az edzés közbeni korlátozott nátriumbevitel (mely egyensúlyban van a többi elektrolittal) pedig azt eredményezi, hogy kevesebb nátrium választódik ki izzadással vagy vizelettel.

 

Ezért lehetnek kicsit becsapósak az izzadtsági értékeket meghatározó ábrák. Talán már sokszor találkoztál olyan kijelentésekkel edzők vagy kutatók részéről, hogy "Azt tapasztaltam, hogy egyes sportolók ennyi gramm nátriumot vesztettek egy 1 órás edzés során." Ez valóban igaz lehet egy rövidebb, kontrollált időjárási körülmények közti (kerékpár ergométeres) edzés során. De ez nem azt jelenti, hogy ez a mennyiség óráról órára igaz lesz egy hosszútávú terhelés során. Igen a testnek szüksége van a nátrium visszatöltésére, de csak olyan menniységben, mely együttműködik az aldoszteron nátrium-szabályozó és tároló folyamataival. A túl sok vagy a túl kevés nátrium bevitele az edzés közben negatívan hat az aldoszteron elvárt folyamataira, mely fokozott nátriumveszteséget jelent.

 

Megjegyzés: Ahelyett, hogy az amúgy is túlzott nátriumbevitelt megnöveljék a sportolók a téves ajánlások hatására, arra kellene fókuszálniuk, hogy kevesebb nátriumot vigyenek be étkezéssel. Szinte biztos, hogy mindegyikünk sokkal több nátriumot visz be a kelleténél naponta. A káros hatások valós veszélyeket jelentenek nem csupán a sportolói teljesítményre, de az általános egészségre is. Amennyiben visszafogod a napi nátriumbeviteledet maximum 2300 mg-ra, érezni fogod a különbséget az edzéseken és versenyeken is. Azt pedig végképp felejtsd el, hogy előtöltesz nátriummal a versenyt megelőzően!

 

Akkor mi a megoldás? Hogyan pótoljam az elektrolitokat?

A helyes elektrolitpótlás célja az állóképességi terhelés alatt az, hogy ellássa a szervezetet a megfelelő mennyiségű és arányú ásványi anyaggal, mely összhangban van a test normál folyamataival. Sem a túlzott, sem a túl kevés mennyiség sem megfelelő. Elendő elektrolitot kell pótolnod a testi folyamatok támogatásához és a hőmérséklettel összefüggő problémák megoldásához (mint például a görcsök megelőzése), anélkül, hogy túlzottan megterhelnéd a testedet.

 

Hol kezdjem?

Az Endurolytes javasolt mennyisége (Kapszula, por és Fizz) 

Az elektrolitfogyasztás, és ezáltal a visszapótlás is egyénenként eléggé változó, sőt akár egy embernek is változó lehet az igénye az időjárási körülményektől függően. A különböző intenzitású terhelés közben izzadást tanulmányozó kutatások (olyan kutatók által, mint Shephard, Noakes, Costill, Moody) azt mutatták, hogy a megfelelően akklimatizált és jó eddzettségi állapotban lévő sportolók feleannyi elektrolitot és folyadékot vesztenek sportolás közben, mint a nem akklimatizált, kevésbé fitt sportolók. A versenyspecifikus edzés, mind intenzitásban, mind időtartamban, azt eredményezte, hogy felére csökkent az elektrolit- és folyadékszükséglet. A testsúly, a fittségi szint, az időjárási körülmények, az akklimatizációs szint és a biológiai tulajdonságok mind hatással vannak az elektrolitszükségletre. Emiatt változhat a szükséges Endurolytes mennyiség 1-6 kapszulára óránként.

 

Kezdésnek vedd alapul a következő ajánlásokat:

 • Kevesebb súlyú sportolók:
 • 1-2 kapszula vagy 0,5-1 tabletta óránként
 • Közepes súlyú sportolók:
 • 2-3 kapszula vagy 1-1,5 tabletta óránként
 • Nagyobb tömegű sportolók:
 • 4-6 kapszula vagy 2-3 tabletta óránként


Ezek csak ajánlott mennyiségek, melyek a körülményektől függően akár óráról órára változhatnak.

Az Endurolytes és Endurolytes Fizz termékek teljes spoktrumú elektrolitokat tartalmazó készítmények, melyek tipikusan az állóképességi sportolók igényeinek megfelelően lettek kifejlesztve. Csökkentik a hipernátrémia kialakulásának esélyét, optimalizálják a speciális testi szabályozó folyamatokat és növelik az állóképességi teljesítményt, főleg a két órás határ felett. Az Endurolytes elektrolit-összetétele kiegyensúlyozza kationokat (pozitív töltésű ionok) és anionokat (negatív töltésű ionok), egyiket sem szorítva háttérbe. Emlékezz a következő dologra: mikor a kationok és anionok aránya egyensúlyban van az energiatermelő sejtekben (feltételezve, hogy a sejtnek megfelelő folyadék és üzemanyagellátása van), akkor nagyobb hatékonysággal fog energiát előállítani a sejt, mint egy túladagolt és aránytalan kationt, aniont tartalmazó sejtben. A fentiek elég jó indokok arra, hogy elkerüld a csak sót tartalmazó vagy túl sok nátriummal rendelkező üzemanyagokat vagy étrend-kiegészítőket. Hozzátesszük, hogy mi sem pontosan az izzadtság összetételével megegyező mennyiségű elektrolitot tettünk az Endurolytes kapszulákba, hiszen az izzadással történő ásványi anyag veszteséget minden ember egyéni biológiai tulajdonsága határozza meg. Továbbá az elektrolitszükséglet a sportolók testsúlya, fittségi szintje, edzési intenzitása és természetesen a hőmérséklet és páratartalom függvényében akár 1000-szeres különbségeket is mutathat. Ebben a témában nincs mindenkire egyformán igaz ajánlás. Neked kell a saját testednek megfelelő elektrolitmennyiséget kikísérletezned az alapelvek segítségével!

 

Mi a helyzet a HEED-del?

A HEED a Hammer Nutrition összetett szénhidrátokat tartalmazó izoitala. A HEED egyik nagyszerű tulajdonsága, hogy megefelelő arányú és könnyen beépülő elektrolitokat tartalmaz, nem csupán sót és káliumot. Minden adag HEED 1 Endurolytes kapszulával egyenlő mennyiségű ásványi anyagot tartalmaz. Számos sportolónak ez az adag akár egy-két órára is elegendő lehet. A többieknek viszont kiváló alap lehet a HEED elektrolit-mennyisége, melyhez további Endurolytes kapszulákat adva kielégíthetik a szükségleteiknek megfelelő ásványi anyag igényt.

A legjobb értelmezés szerint az Endurolytes nem csupán egy elektrolitpótló készítmény, hanem az elektrolit- problémákat kiküszöbölő összetétel. Segít, hogy a lehető legjobban teljesíts még a legkeményebb körülmények közt is, hiszen ellát a megfelelő mennyiségű és arányú ásványi anyagokkal, miközben nem borítja fel a szervezet természetes szabályozó folyamatait.

 

Összefoglalás

A tápanyagok és folyadékok következetes újratöltése biztosítja a folyamatos energiaszintet az edzések és versenyek közben, de az állandó elektrolit-visszapótlás ugyanolyan fontos szerepet tölt be a helyes állóképességi frissítésben.

A megfelelő mennyiségű kalória és folyadék bevitele kis odafigyeléssel viszonylag könnyen kivitelezhető, de az elektrolitigényed kielégítéséhez már több odafigyelésre lesz szükséged, hiszen ez nagyobb változatosságot mutat az egyének közt. Az Endurolytes, Endurolytes Fizz termékek segítenek megoldani a problémát. Tartalmazzák a szükséges elektrolitokat a megfelelő arányban, és mivel el vannak választva a folyadél- és kalóriabeviteli forrásaidtól, rugalmasan kezelheted az adagokat a szükségleteidnek megfelelően. Termékeinkkel praktikusan tudod pótolni az ásványi anyagokat a testsúlyodtól, edzés- intenzitásodtól, sportágadtól, fittségi szintedtől vagy az időjárástól függően folyamatosan a terhelés alatt.

 

Az Endurolytes összetétele 

Az Endurolytes termékek az ásványi anyagokat kelát-kötésben tartalmazzák. A kelát-képződés az a folyamat, mikor az ásványi anyag egy másik kémiai anyaghoz kötődik, általában egy aminosavhoz, mely így biológiailag jobban hasznosuló kapcsolódás lesz. A kelát-kötésű ásványi anyagok a leginkább javasoltak az állóképességi frissítésben, hiszen könnyebben szívódnak fel, mint a nem kelát-kötésben lévő elektrolitok. Például a magnézium 87%-ban hasznosul, mikor kelát-kötésben van, de csak 16%-ban mikor anorganikus, nem kelát-kötésű formában van. Egy táplálkozási kutató szerint: "A normál ásványi anyag felszívódás 10% körül van, de a kelát-kötésben lévő elektrolitok felszívódása akár 60% is lehet." Nézzük meg közelebbről az elektrolitokat!

 

A kalcium a leggyakrabban előforduló ásványi anyag a testünkben. A normál szívritmushoz, az egészséges idegimpulzusokhoz és az erős izomkontrakciókhoz állandó kalciumszint szükséges a vérben. Terhelés közben a kalciumfüggő enzimek a zsír- és aminosavak átalakulásából szereznek energiát. A zsírsavak különösen fontos szerepet töltenek be az állóképességi terhelésben, hiszen 2 órán túli sportoláskor az energia 60-65%-a zsírsavakból származik, tehát elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű kalcium jelenléte a helyes működéshez. Mikor a vér kalciumszintje alacsony, akkor a csontokból pótolja azt, de ez a folyamat nem olyan sebességű, mint az edzés közbeni kalciumfelhasználás sebessége. A kalcium hiánya az állóképességi edzés közben magas vérnyomást, izomgörcsöket és gyengeséget okozhat.

 

A magnéziumnak a kalciummal együtt kell jelen lennie 1:2 arányban. Mikor a kálcium a munkavégző izomsejtekhez áramlik, az izom összehúzódik. Mikor a kálcium távozik, és a helyét a magnézium veszi át, az izom pihen. Számos enzimatikus reakció szükséges az üzemanyagok átalakításához, melyből az izom energiát kap, ezekhez kell a megfelelő mennyiségű magnézium jelenléte. A magnéziumhiány izomgörcsöket, rángatózást, alvási rendellenességet és egyéb betegségeket idézhet elő.

 

A kálium az izomsejtek működésében részt vevő kation. A nátrium egyensúly (koncentráció) fenntartásáért felelős. A káliumhiány tünetei a hányinger, hányás, izomgyengeség, izomgörcs és szapora szívverés. Habár 100-200 mg-ot elvesztünk izzadtság által (plusz izom- és sejtműködés), ha ezt a mennyiséget egyszerre akarjuk pótolni, megváltozik az optimális nátrium egyensúly. Sőt a túl sok kálium bevitele megterheli a gyomrot és számos kellemetlen tünetet okozhat.

 

A nátrium sejtközötti tér fő kationja (pozitív töltésű ionja). Egy átlagos amerikai 8000 mg nátriumot visz be, mely a sejt közötti szövetekbe kerül. Egy 3-4 órát meghaladó állóképességi terhelés esetén a nátriumszint csökken, mely olyan tüneteket okoz, mint az abnormális szívverés, az izomrángás és hipoventilláció.

Ellenben, ha a nátriumot majdnem ugyanolyan ütemben pótoljuk, mint ahogy elhasználjuk, akkor az felboríthatja a hormonfunkciókat, melyek az elektrolit-egyensúlyt szabályozzák. A nátrium túlzott bevitele számos problémához vezethet, melyek közül a leggyakoribb a folyadék-visszatartás. Azt ajánljuk, hogy a szervezeted működésével összhangban lévő nátriummennyiséget vidd be terhelés közben!

 

A klorid egy relatív anion (negatív töltésű ion), mely a nátriumhoz kapcsolódik. Ez az elektrolit rendkívül szükséges az ozmotikus feszültség fenntartásában mind a vérben, mind a sejtközötti folyadékban. Ez egy viszonylag bonyolult folyamat, de leegyszerűsítve gondolj arra, hogy az ozmotikus feszültség adja meg a megfelelő egyensúlyt a testfolyadékok és elektrolitok esetében. A szükséges mennyiségű klorid (nátrium- kloridként) segíti, de nem túltolja az aldoszteron hormon működését, mely a megfelelő elektrolitszint szabályozásához szükséges.

 

A mangán azért szerepel az Endurolytes összetevői között, mert kis mennyiségben (nyomelemként) szükséges az izomsejtek optimális enzimatikus reakcióihoz, melyek a zsírsavakat és fehérjét alakítják át energiává. A zsírsavak és a fehérje az állóképességi frissítés fontos összetevői, és mivel a mangán tulajdonképpen nem elektrolitként működik, nem szabad túlbelcsülnünk a jelentőségét. Kutatások megállapították, hogy a mangánhiány nagy szerepet játszik a vércukorszint változásában, a szabadgyökök keletkezésében és idegrendszeri rendellenességekben, különösen az idősebb sportolók esetében.

 

A piridoxin HCL (B6 vitamin) egy koenzim, mely 60 enzimatikus reakcióhoz szükséges, mint például a szénhidrát-, zsír- és fehérjeanyagcsere. Azért szerepel ez a vízben oldódó vitamin az Endurolytes összetételében, mert aktív szerepe van a nátrium-kálium egyensúly fenntartásában.

 

Az L-tirozin egy aminosa, melyet azért adtunk az Endurolyteshoz, hogy védje a pajzsmirigyet és a mellékvese működését. A vér plazmaszintjének csökkenése az extrém állóképességi versenyek alatt csökkenti a pajzsmirigy és mellékvese funkcióját, mely megakadályozza a megfelelő szabályozást. Az l- tirozin csökkenés tünete először depresszió, később idegesség, aztán reménytelenség érzése, mely totális kétségbeeséshez vezet. Ha bármelyiket az előzőek közül tapasztaltad már hosszútávú edzés során, ez valószínűleg az alacsony pajzsmirigy vagy mellékvese működésnek volt köszönhető. Ez könnyen elkerülhető az Endurolytesben is található l-tirozin szedésével.

 

A glicin egy aminosav, melyet azért adtunk az Endurolytes porhoz, hogy semlegesítse az ásványi anyagok sós/keserű ízét.

Közzétéve: Útmutató a Sikerhez

Írj hozzászólást

Viszonteladóink

VISZONTELADÓINK

PARTNER KERESŐ

ÜZEMANYAG CSOMAGOK

VÁSÁROLD MEG MOST!

ITT KEZDD EL

AZ ELSŐ LÉPÉSEK

ENDURANCE NEWS

OLVASS ÉS TÁJÉKOZÓDJ

HAMMER BLOG

TANULJ MOST